Ημερίδα Φιλοσοφίας Ξάνθη 22 Απριλίου

Ημερίδα Φιλοσοφίας, Ξάνθη 22 Απριλίου, ο κος Δημητριάδης παρουσιάζει την εισήγησή του.

“Φιλοσοφικά ψιχία – εισηγήσεις Ημερίδας Φιλοσοφίας (Κομοτηνή 22 Απριλίου 2015)

Για να δανειστούμε λίγη από την αίγλη του μεγάλου φιλοσόφου Σαίρεν Κίρκεγκωρ υιοθετούμε καταχρηστικά τον τίτλο “Φιλοσοφικά ψιχία” από το ομώνυμο έργο του (1844) για να ονοματίσουμε την Ημερίδα Φιλοσοφίας που πραγματοποιήσαμε στην Κομοτηνή στις 22 Απριλίου 2014, ώρες 17.00 – 20.00  μμ.

Εισηγητές και θεματολογία των εισηγήσεων:

  1. Ένα παράδειγμα άσκησης πρακτικής φιλοσοφίας: «Εκπαιδευτικές πολιτικές και αριστοτελική φρόνησις: μια δοκιμή αναζωογόνησης του ερωτήματος για το θεμέλιο της εκπαιδευτικής πολιτικής μέσω της ενεργοποίησης της αριστοτελικής φρονήσεως», εισηγητής Δημήτριος Βλάχος, Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ροδόπης.
  2. «Αριστοτέλης και πολιτική: Έπαινος, Φθορά και Σωτηρία της Δημοκρατίας», εισηγητής Ανάργυρος  Δημητριάδης, φιλόλογος – Δ/ντής Ιδιωτικού ΓΕΛ ΑΞΙΟΝ Ξάνθης.
  3. «Εφαρμοσμένη ηθική φιλοσοφία – Μελέτη περιπτώσεων μέσα από την οπτική του ωφελιμισμού, του φιλελευθερισμού και της αρεταϊκής αντίληψης του Αριστοτέλη», εισηγητής Βλάσης Σιμητλιώτης, φιλόλογος 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης.

Ψιχία, λοιπόν, φιλοσοφικά των εισηγήσεων των εκλεκτών συναδέλφων επισυνάπτονται στη συνέχεια μαζί με την εξαιρετική ερμηνευτική πρόταση του συναδέλφου και φίλου Γεώργιου Φραντζολά, φιλολόγου του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, που παρουσιάστηκε σε Διημερίδα Φιλοσοφίας στην Ξάνθη και μας τη διέθεσε για ανάρτηση στον ιστότοπο επ’ ωφελεία των συνδέλφων.

Εισηγήσεις διαθέσιμες μορφή pdf 

1. Γεώργιος Φραντζολάς, φιλόλογος 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, Η συμβολή της Αριστοτελικής Λογικής στα γλωσσικά μαθήματα:

Γεώργιος Φραντζολάς, Αριστοτελική λογική και γλωσσικά μαθήματα

2. Ανάργυρος Δημητριάδης, Αριστοτέλης και Πολιτική_Φθορά και Σωτηρία Δημοκρατιών

3. a. Η εισήγησή μου σε ppt όπως παρουσιάστηκε στην Ημερίδα μας (22 Απριλίου):  Δημήτριος Βλάχος, Εκπαιδευτικές πολιτικές και αριστοτελική φρόνησις, ppt

b. Η εισήγησή μου σε μορφή πλήρους κειμένου διευρυμένη και με άλλα ερωτήματα και εμπλουτισμένη με βιβλιογραφικές αναφορές όπως παρουσιάστηκε και θα δημοσιευτεί στα Πρακτικά του  2ου Συνεδρίου  της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (Θεσσαλονίκη 27-29 Μαρτίου 2015):

Εκπαιδευτικές πολιτικές και αριστοτελική φρόνησις, Δημήτρης Βλάχος, κείμενο προς δημοσίευση σε pdf

4. Του κου Σιμητλιώτη η εισήγηση θα φωτοτυπηθεί και θα δοθεί στους συναδέλφους που την παρακολούθησαν και γνωρίζουν τη μεθοδολογία ανάπτυξης του θέματός του.

Pin It on Pinterest

Share This